Західні країни-кредитори України згодні на рік відтермінувати виплати за боргом

Уряди західних країн-кредиторів України планують скоординовано зупинити обслуговування боргу Києва з 1 серпня до кінця 2023 року з можливим продовженням ще на рік. Про це 20 липня повідомило міністерство фінансів Німеччини, пише "Економічна правда".

"За цих виняткових обставин і визнаючи взірцевий досвід України щодо обслуговування боргу на сьогоднішній день, члени Групи кредиторів України підтримують це прохання про надання згоди та наполегливо закликають власників облігацій погодитися на прохання України", – йдеться в заяві.

Уточнюється, що група кредиторів України, до якого входять Канада, Франція, Німеччина, Японія, Велика Британія та Сполучені Штати, також закликала власників облігацій погодитися на прохання Києва про відстрочку виплати боргу на два роки.

Також у повідомленні згадується прохання Києва змінити умови виплати за ВВП-варантами, і Група кредиторів закликала власників варантів (цінних паперів, що дають його власникові право на купівлю деякої кількості акцій компанії в будь-який час до завершення дії контракту за певною ціною. – "ОстроВ") погодитися на запропоновані зміни. "Схвалення пропозицій України з боку власників облігацій та варантів означало б суттєву підтримку для уряду та народу України", – додають у мінфіні Німеччини.

Крім того, країни також закликали всіх інших офіційних двосторонніх кредиторів швидко досягти згоди з Україною щодо призупинення обслуговування боргу. "Ми продовжуватимемо тісно координувати та оцінювати ситуацію за підтримки МВФ та Світового банку", – підсумували у відомстві.

Раніше повідомлялось, що в найближчій перспективі Україна здатна обслуговувати зовнішній борг.

Статті

Світ
02.06.2024
10:07

“У найближчі місяці багато що стоятиме на кону”. Західні медіа про Україну

Стан української армії продовжує погіршуватися, особливо там, де вона має найбільше значення: в піхоті. Контрнаступ України влітку минулого року досягнув кульмінації насамперед через виснаження піхоти, і з того часу їй важко компенсувати ці втрати.
Донецьк
01.06.2024
14:44

"Нове покоління творців". Донецький щоденник

Це шостий за рахунком фестиваль. Перший провели у Донецьку у 2018 році. Але 2023-о за основна частина проходила у «звільненому» Маріуполі. І якщо одразу донеччани не надали цьому значення, мовляв, це символічно, то цього року вони мали привід...
Країна
30.05.2024
09:14

“Поміняти парадигму”. Військовослужбовці розповідають про свій досвід лікування після поранень в Україні

Долю кожного пораненого вирішує, таким чином, військовий лікар, відповідальний за скерування. Деяким щастить потрапити у потрібне місце. Віктору Комарницькому не пощастило.
Всі статті