Офіс на колесах: як мобільний ЦНАП робить доступними адміністративні послуги для найвіддаленіших селищ Донеччини

Є речі, без яких вже складно уявити своє життя. Наприклад, мобільний телефон. Або доступ до Інтернету. Або швидкісний Інтерсіті. Це все те, що спрощує наше життя, вивільняє час і дозволяє процесам бути комфортнішими.

В цей ряд я би поставила ще створення і роботу Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАПи – далі). Сама неодноразово користувалась послугами і відчувала полегшення, що не треба більше шукати якихось «потрібних зв’язків», домовлятися і просити про послугу, яка насправді має бути досяжною і без корупційної складової. Бо якщо реєстрація місця проживання прирівнюється до подвигу, то це означає одне – держава мало дбає про громадян, натомість створюючи їм купу бюрократичних перепон, возвеличуючи чиновників і різного роду «рішал».

Децентралізація якраз і є тією реформою, яка має на меті зробити пріоритетними потреби місцевих громад – вирішити конкретні проблеми й питання. Її і називають найуспішнішою реформою на відміну від тих, які залишаються декларованими на папері, але слабкими на практиці.

Отже, ЦНАПИ, Торецьк, Донеччина. За 25 кілометрів – окупована Горлівка. Територія, розділена навпіл. Сім’ї теж розділені навпіл. До війни діти виїжджали у Горлівку – вчитися і працювати. Місто з населенням 300 тисяч давало багато різних можливостей. А от батьки залишались у Торецьку. Як правило.

- Тому у нас на першому місці по затребуваності – питання, пов’язані з пенсійними справами, – розповідає мені керівниця Торецького ЦНАПу Оксана Онищенко. – Населення не молодіє, молодь намагається поїхати.

Оксана Онищенко, керівниця Торецького ЦНАПу, працює 2 роки в сфері адміністративних послуг

Розмова у нас виходить все більше про проблеми. Люди, які тут живуть, не можуть повністю почуватися в безпеці. Близькість лінії зіткнення і бойових дій викликає тривогу й непевність, не дозволяє планувати на перспективу. Все це – об’єктивна реальність, на яку не можна закривати очі.

ЦНАПом з самого початку опікувалися міжнародні структури. Донори допомагали коштами на придбання обладнання і на навчання персоналу.

І от нещодавно, завдяки спільним зусиллям ЄС та ООН Торецька громада отримала новий автомобіль, обладнаний під мобільний ЦНАП. І тепер є можливість доїжджати до найвіддаленіших селищ, в яких люди можуть отримати адміністративні послуги безпосередньо на місці.

- От завтра ми їдемо в селище, де навіть немає магазину. Звісно, що нас там чекають. Ми написали листи всім селищним радам, звернулись до місцевих активістів з проханням інформувати про наші послуги. З моменту початку роботи нашого мобільного ЦНАПу, а це липень 2020 року, зробили вже 8 виїздів і надали послуги 129 громадянам. Багато із цих послуг відкладалися у довгий ящик, що називається. Люди часто не знають, що мають робити в тому чи іншому разі. Тому ми, приїжджаючи, ще й консультуємо, роз’яснюємо, допомагаємо знайти оптимальні шляхи вирішення існуючих проблем.

- Оксано, читала, що за наявності мобільного кейсу можна виготовляти і роздруковувати деякі документи на місці, прямо у вашому авто. Маєте такий? – запитую.

- Отримали в жовтні. Це комплект сучасної портативної техніки. Увесь мобільний офіс вміщується в компактний металевий кейс. У ньому ноутбук, портативні сканер та принтер, 3G USB модем для доступу до Інтернету, акумулятор, який забезпечує роботу на 5-6 годин, та веб-камера. Зараз розробляємо протоколи користування і будемо мати у своєму арсеналі цей апарат.

На виїзді громадян обслуговують два адміністратори, для яких створені зручні робочі місця

Сам автомобіль облаштований таким чином, що нагадує невеличкий офіс, де є два досить зручні робочі місця для адміністраторів і все необхідне обладнання: комп'ютерна техніка, програмне забезпечення та доступ до мережі Інтернет, відеоспостереження, GPS навігація, два види автономного опалення, вентиляція, кондиціонер, підключення до зовнішніх джерел енергії, автономний санвузол із гарячою та холодною водою, мобільний ліфт-пандус для осіб з інвалідністю та маломобільних верств населення та зона очікування. Також у мобільних ЦНАПах передбачені дистанційні робочі місця для фахівців пенсійного фонду, юстиції, соціального захисту, МНС, УСНЗ та інших служб.

Вартість машини разом із повною комплектацією обладнання та навчанням спеціалістів складає близько 30 тисяч євро.

Комплект портативної техніки, який дозволяє виготовляти документи на місці

- Людям необхідна така послуга. Буквально днями до нас звернулася жінка, в якої паралізований чоловік. Він, звісно, не може пересуватися, тому наш приїзд спростив можливу адміністративну тяганину. Потрібно було надати дозвіл на реєстрацію місця проживання. Приїхали – і все зробили.

Оксана Онищенко розповідає, що було вирішено виїжджати у віддалені точки не лише одним авто ЦНАПу, а й запрошувати до такого своєрідного десанту інші державні та муніципальні структури. Наприклад, Пенсійний фонд, управління соціального захисту населення, Центр зайнятості. Подібне дозволяло вирішувати комплексно ті питання, які накопичувались роками.

- Влітку нам було простіше з базуванням, – каже Оксана. – Можна було винести стільці, облаштувати робочі місця просто неба, що називається. Зараз із цим буде складніше. Звісно, місцеві ради йдуть нам назустріч. В одному селищі виділили порожній будинок, наприклад. Нам же потрібний електрострум, доступ до Інтернету. От з Інтернетом справжня біда. Є села, де практично немає покриття, слабкий сигнал. Це дуже ускладнює нашу роботу.

- А як виходите із ситуації? – питаю.

- По-різному. Іноді просто шукаємо, де є сигнал і просимо підключитися. Десь допомагає школа, десь селищна рада. Зараз я замовила 50-метровий кабель, щоб забезпечити Інтернет для роботи таким чином. Це не дрібниці, а наша дійсність, те, в чому і з чим ми працюємо і що досить серйозно впливає на якісь роботи.

Оксана розповідає про якісь випадки, ділиться своїми думками, аналізує роботу. Вона щиро вболіває за те, чим займається, за що відповідає. Не прикрашає і не драматизує.

Журиться, що люди їдуть.

- У нас найбільшим попитом користується реєстрація місця проживання, на другому місці за затребуваністю послуг – виготовлення закордонних паспортів. Ми прямо фіксували сплеск перед карантином – за виготовленням паспортів звертались молоді чоловіки, хлопці. Почали закривати шахти, люди залишались без роботи, багато хто збирався на заробітки в Польщу. Тому що мова йшла про виживання в буквальному сенсі.

Спеціальний механізм – підйомник, - дозволяє потрапляти до офісу людям з інвалідністю

Поїздки мобільного ЦНАПу ще додали досвіду і розуміння, що потрібно людям у першу чергу.

- Ми, наприклад, не можемо на виїзді реєструвати нерухомість. Тому що потрібне спеціальне програмне забезпечення, доступ до реєстрів через сайт Мінюсту і так далі. Тому з таких питань ми консультуємо людей, записуємо їх у чергу, щоб вони мали можливість приїхати за послугою лише один раз, через термінал беремо оплату, видаємо квитанції. Не можемо також реєструвати бізнес. Не можемо видавати паспорти, в тому числі закордонні.

Варто сказати, що із 111 послуг, які на цей час доступні в Торецькому ЦНАПі, лише кілька не доступні в мобільному ЦНАПі. Як сказано вище, через специфіку програмного забезпечення та доступу до реєстрів.

- Але ми не стоїмо на місці, розвиваємось, – запевняє мене Оксана. – Зараз працюємо над тим, щоб мати можливість реєструвати автомобілі, видавати водійські посвідчення. Важливо також почати працювати з Державним земельним кадастром. У нас в штаті є дві фахівчині з юридичною освітою, яка необхідна для такої роботи. Це значно спростить оте вічне ходіння по колу за безкінечними довідками.

Говоримо про проблеми. Одна із важливих – оформлення нерухомості, земельних ділянок. Гірка констатація – люди не мають на це грошей.

- Ми пропонуємо різні варіанти, – продовжує Оксана, – пропонуємо об’єднатися кільком людям в одному селі, на одній території, які мають схожі проблеми з оформленням нерухомості і землі. Ми тоді зможемо привезти спеціаліста, який зробить необхідні заміри. Після цього можна буде рухатися далі. А люди чують про те, що потрібно 2-3 тисячі гривень, і все, махають рукою. Карантин ще більше поглибив цю проблему.

- А є адміністративні послуги, які найменше затребувані? – питаю у керівниці ЦНАПу.

- Практично у всіх є необхідність, але є ті, які найменше затребувані. Якщо ранжувати, то, певне, оформлення різних архітектурних та будівельних послуг. І про причини ми вже говорили. Хоча можу вам розповісти історію, коли наш мобільний офіс став у нагоді одній багатодітній родині.

У Тетяни Кобизської – четверо дітей, вони всі мешкають у селищі Дружба, що на Донеччині. Дітей Тетяна виховує сама, і їй дуже важлива пільгова підтримка, яка надається державою. Для того, щоб двоє її молодших дітей, яким нещодавно виповнилося по шість років, могли скористатися такою підтримкою, їм необхідно оформити спеціальні посвідчення.

Раніше такі документи, як і інші адміністративні та соціальні послуги, жителі селища Дружба могли отримати лише приїхавши до Торецька.

Але почався карантин, рух громадського транспорту було призупинено, а іншої можливості дістатися до Центру у Тетяни не було.

Тож, коли ПРООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу передали громаді Торецька мобільний ЦНАП, для Тетяни стало можливим отримати послугу у своєму селищі. Більше того, Тетяні не лише оформили посвідчення на дітей, але й допомогли з іншими питаннями, наприклад, щодо документів на земельну ділянку.

- Ми констатуємо, – розповідає керівниця ЦНАПу Оксана Онищенко, – зменшення звернень до нас. І точно не через те, що вже вирішені всі питання. Обмежене транспортне сполучення між віддаленими селами громад під час карантину далося взнаки. Крім того, часто мешканці найвіддаленіших районів – це люди похилого віку, їм фізично важче їхати в громадському транспорті та часом не під силу витримувати чималі черги в стаціонарних центрах. Були випадки, коли люди, приїжджаючи з віддалених районів, могли годинами блукати вулицями незнайомого міста, поки нарешті знаходили потрібну їм установу. Мобільні ЦНАПи, якщо й не повністю вирішують проблему, то значно спрощують доступ для тих, хто живе далеко і потребує тієї чи іншої послуги.

Наразі маршрут мобільного ЦНАПу передбачає 11 зупинок у найвіддаленіших районах Торецької громади. Це реальна й необхідна допомога. Бо головна мета роботи – наблизити послуги до людей, які мешкають у віддалених від стаціонарних ЦНАПів районах, а також вразливих груп населення – жінок, осіб з інвалідністю, людей похилого віку та людей, що мешкають вздовж «лінії зіткнення», – має сенс і результат.

Мобільний ЦНАП на колесах виглядає саме так. Автомобіль, який отримали в Торецьку, прямує до свого місця призначення

До того ж, не можна ігнорувати і спалах коронавірусу в країні. Мобільні ЦНАПи якраз дозволять уникати скупчень людей та отримувати необхідні послуги поруч із власним житлом або вдома, не наражаючи своє здоров’я та здоров’я своїх близьких на небезпеку.

Зоя Казанжи для "ОстроВа"

Статьи

Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Все статьи