У Львові буде пам’ятник вченим, розстріляним нацистами 1941 року

Виконавчий комітет Львівської міської ради вчора, 4 березня, погодив містобудівне обґрунтування і умови спорудження національним університетом «Львівська політехніка» пам’ятника вченим міста Львова, розстріляним нацистами 1941 року на Вулецьких пагорбах. Погоджено також інфраструктуру для його обслуговування і благоустрою парку «Студентський» на вул. Академічній-Сазарова-Відкритій-Лукаша-Карпинця, - інформує «zaxid.net».

Як повідомив начальник управління архітектури Львівської міської ради Юрій Криворучко, було проведено міжнародний конкурс, за допомогою якого було визначено проектанта пам’ятника. До участі у конкурсі було подано 28 проектів.

«Більшість з них – з польського боку. Перемогла скульптурна концепція скульптора професора Сьліви з Кракова та архітектурна концепція львівського архітектора Трохименка. Вони разом роблять цей проект. Символіка цього пам’ятника така, що на арці розміщено 10 каменів, які символізують 10 Божих заповідей. П’ята заповідь – «Не убий!» - вона буде порушена, нібито вона загрожує конструкції арки. Це символізую те, що коли людина порушує заповідь Божу, є загроза зруйнувати цілісність конструкції світу», – сказав Юрій Криворучко.

Заплановано, що пам’ятник носитиме назву «Пам’ятник вченим Львова, розстріляним нацистами 1941 року на Вулецьких пагорбах», назва буде українською, польською, німецькою мовах.

Також біля пам’ятника буде розміщена інформаційна таблиця про події 1941 року цьому місці, а також з переліком тих, хто загинув.

Передбачається, що гранична висота пам’ятника може становити 8 м, висота будівлі інформаційно-музейного павільйону – 9 м.

Містобудівні умови розробив Державний інститут проектування міст «Містопроект».

Нагадаємо, 12 січня 2011 року у Львівській міській раді відбудуться громадські слухання проекту містобудівного обґрунтування спорудження пам’ятник а вченим Львова, розстріляних нацистами у 1941 році на Вулецьких пагорбах, а також спорудження інфраструктури для його обслуговування та влаштування благоустрою «Парку студентів».

Зазначимо, що у 2009 році проводився конкурс на кращий проект пам’ятника вченим міста Львова, розстріляним 1941 року на Вулецьких пагорбах. Конкурс проходив за спільною ініціативою міського голови Львова Андрія Садового та президента міста Вроцлава. Спеціальну премію у конкурсі на кращий проект пам’ятника вченим міста Львова, розстріляним 1941 року на Вулецьких пагорбах, отримав авторський колектив зі Львова у складі Олега Трофименка та Дмитра Сорокевича. Перше преміальне місце здобув учасник з Польщі Олександр Сьліва.

Довiдка

Студентський парк — невеликий парк у Франківському районі Львова, розташований на схилах гори між вулицями Сахарова та Бой-Желенского. Студентський парк розташований біля гуртожитків "Львівської Політехніки", від яких і отримав свою назву.

У польський період історії Львова це місце називалося Вулецькі пагорби, він назви цієї місцевості — Вулька. Загальна площа зеленої зони — 15 га, в межах парку — 6 га.

У липні 1941 року після вступу до Львова військ Третього Рейху тут відбувалося знищення вчених. У пам'ять про ці події на початку XXI століття встановлено кам'яний знак.

Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи