200-річчя від дня народження Тараса Шевченка в Донецьку

[B][U]ОДИН ДЕНЬ- 9 березня  в м. ДОНЕЦЬКУ[/U][/B]

[B][U]ВПЕРШЕ за 23 роки незалежності  саме 9 березня 2014 року, а не 7 березня як планував попередній голова ДОДА,   відзначили   200 річницю  від дня народження Тараса Шевченка.  Причому ВПЕРШЕ  [/U][/B] Донецька обласна державна адміністрація, Донецька міська  рада  вийшли до пам’ятника. Відбулось   покладання  квітів та коротка літературно-мистецька  композиція, та прес-конференція. Я закликала і сподівалась, що  влада  зробить це РАЗОМ з  політичними партіями громадськими  організаціями, релігійними  конфесіями , всіма донеччанами. Але так не сталось. Прийшли десь зо 500 осіб.  О 12.00 десь біля 20 активістів, що донедавна були в опозиції і продовжують  бути в опозиції, забувши, що в Києві при владі представники їх партій, провели ще один «мітинг» . Не змогла я їм пояснити, що 9 березня національно-демократичні організації виходили без влади, бо влада робила це ЗАВЖДИ за 2 дні.  А о 15.00 ще нововиявлені «активісти» закликали людей на третій мітинг «За єдину Україну» на площу біля Свято-Преображенського  кафедральнного собору  московського патріархату  напроти пам’ятника Тарасу Шевченку.

Обласна державна адміністрація захищена міліціонерами, проводили ми свій захист теж в оточенні міліції. Нападу не було. Напад відбувся пізніше.
   В цей же день приїхав в Донецьк народний депутат України Віталій Кличко, який, не розібравшись, запросив людей і журналістів на цей НЕЗАКОННИЙ  мітинг, скликаний невідомо ким і на який  навіть «активісти» не подали до Донецької міської ради повідомлення про цей мітинг, що вимагає закон. На мітинг він не з’явився хоча люди чекали.
Я сподівалась, що ми всі разом підемо  на великий святковий благодійний концерт творчих колективів  Центру Слов’янської Культури ПР АТ «Донецьксталь»- металургійний завод», яким керує  Заслужений працівник культури України, голова Донецької міської «Просвіти»  Микола Васильович Присяжнюк. А [I] увечері  в Донецький   обласний   український академічний    національний    музично-драматичний  театр на прем’єра за поемою  Тараса Шевченка «Сліпий» і п’єсою  Марка Кропивницького «Невільник».[/I]
З 12 години на площі Леніна зібрались орда- проросійські радикальні організатори. Їм стало скучно вигукувати самим собі «Донбасс-Росія», «Слава Беркуу», «Свободу Губарєву»  і вони перекривши вулицю Артема ринулись втретє на штурм Донецької обласної державної адміністрації. По дорозі вони зривали державні прапори України та вішали державні прапори РФ. Зірвали і пробували спалити прапор футбольного клубу «Шахтар», прийнявши його за бандерівський, що доводить, що це були вандали з Росії. На Донеччині немає жодної людини, яка не знає Яким є прапор ФК «Шахтар». Натовпи п’яної молоді, які брудно лаялись, з перекошеними обличчями  разом з нещасними людьми похилого віку, які мріють повернутись в СССР,  Вони націлили свою силу на знищення. Вони йшли як орда, пили і ламали, зривали  все, що нагадувало  їм жовто -блакитну символіку. Палили , і топтали, зупиняли громадський транспорт, розкачували автобуси. По дорозі  до держадміністрації вони накинулись на вінки та квіти під пам’ятником Тарасу Шевченку і знищили все вщерть.
Взяти штурмом Донецьку ОДА на цей раз їм не вдалось. Міліція відбила їх атаку, але вони зірвали з щогли перед ОДА вже втретє державний прапор України та повісили свій- державний прапор РФ.
   На 15 годину ця 5-тисячна ревуща орда, перейшовши на другий бік вулиці Артема,  накинулась на кількох відчайдухів біля Собору, які не знали, що «організатори» цього мітингу уже його відмінили і зникли не забезпечивши безпеку людей, яких вони сюди позвали. Накинулись на немолоду жінку, яка тримала в руках плакат з портретом Шевченка, а на плечах український прапор. Вони її били і душили, рвали і зривали і ревіли від ненависті. Нас закидали яйцями і взривпакетами, гнались за нами, коли ми відходили.  Нашу активістку врятували міліціонери, посадивши її в машину ДАЇ, за якою ще довго знались ці нелюди. Ці гопники і люмпени,  як заїжджі так і тутешні були завезені в Донецьк.
Тікаючи від цієї розлюченої матюкающої, п’яної  черні у нас час від часу під ногами розривались взривпакети, димові шашки  та яйця. Обійшлось, слава богу без поранень, лиш пошкоджено одяг.
5 березня, коли ми проводили на полощі Леніна антивоєнний мітинг і скандували: «Ми за дружбу з Росією!" , «Ми не вороги! », «Ми вас любимо ! » , Вони 2 години підряд кидали  тими ж вибуховими пакетами , димовими шашками , градом яєць і каменів, яблук. Ось такий  рівень наших опонентів.
Наша влада довго плекала цих швондерів. Чіпляла собі георгіївські стрічки, боролась з Євромайданом, боролась за функціонування російської мови в той час коли на Донеччині  все працює ТІЛЬКИ російською, посилала це бидло в Київ, оплачуючи їх послуги, ропалюючи ненависть до «бандерівців». А тепер, коли влада признала владу в Києві, вони повернули свою зброю проти влади. Фашизм в Донецьк прийшов зі Сходу, а не з Заходу чим так лякала донецька влада донеччан.
На превеликий жаль, поки що  нікого не затримали, ні за проведення незаконного мітингу, ні за перекриття доріг, ні за зривання державного прапору, ні за вивішування державного прапору РФ, ні за багаточисельні побиття журналістів, мешканців, ні за заклики до порушення територіального устрою України та заклики до Президента України ввести на територію Донеччини війська. Будемо сподіватись, що ситуація зміниться. Надію на це вселив повопризначений голова Донецької облдержадміністрації Сергій Тарута запевнивши, що всі порушники будуть покарані, адже самие для цього замінені керівники силових структур області та що влада подолає корупцію, перестане красти і буде працювати для людей.
Слава Україні !

Заступник голови ДОО ВУТ "Просвіта" ім. Тараса Шевченка
Марія Олійник, 095 335 11 65
 
 

Статьи

Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Все статьи