СВІТОВИЙ ДОСВІД СТАНДАРТІВ ЖУРНАЛІСТИКИ – СТУДЕНТАМ ДОНЕЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

  [IMG ID=193]

У Донецькому національному університеті (місто Вінниця) 5 та 6 грудня пройшов фаховий семінар «Світові стандарти журналістики», ініційований  Академією української преси.  Спікерами дводенної тренінгової програми були президент АУП професор Валерій Феліксович Іванов, засновник флагмана якісної преси України – газети «Дзеркало тижня»,  голова Комісії  з журналістської етики Володимир Павлович Мостовий та професор Тетяна Вікторівна Іванова. 
Захід відбувся за підтримки «Фонду Фрідріха Науманна за свободу» та став частиною науково-просвітницького проекту «Відкритий університет», який зініціював Донецький національний університет, щоб представити громадськості Вінниці свої освітні та наукові здобутки. Ректор ДонНУ професор Роман Федорович Гринюк у своєму вітальному слові учасникам фахового семінару зазначив, що шановні спікери є  давніми друзями Донецького національного університету, які неодноразово проводили аналогічні заходи в Донецьку, тож цілком логічно, що вони активно підтримують університет у складному процесі його розбудови у Вінниці. «Ми розцінюємо це як факт однозначної підтримки наших патріотичних прагнень, освітніх та наукових перспектив нашого університету, а також як знак високої оцінки потенціалу студентства та професорсько-викладацького складу ДонНУ в формуванні громадянського суспільства в Україні», – зазначив ректор Донецького національного університету. 
[IMG ID=194]
Щодо теми семінару – «Світові стандарти журналістики» –  вона є  вкрай актуальною та важливою, бо, на думку учасників заходу, сьогоднішні події на Донбасі демонструють саме прорахунки в політиці інформаційної грамотності, медійної освіти,  у загально гуманітарному та патріотичному вихованні молоді. Тож проблема нормативності, фаховості, відповідності світовим стандартам є не вузько спеціалізованою – наприклад, в області права, журналістики, чи то політології, вона є засадничою для нашого сьогодення ти розбудови майбутнього України. Саме усвідомлення цієї ідеї об’єднало авторитетних науковців, журналістів та громадських діячів з представниками студентства Донецького університету в прагненні виробити ефективні шляхи подолання кризових явищ у політичному та суспільному житті України, зокрема, і в журналістиці. Тому учасниками тренінгової програми стали кращі студенти спеціальностей «Журналістика», «Політологія», «Правознавство» та «Історія» ДонНУ.
 Дискусія була дуже жвавою та плідною, студенти мали змогу вислухати авторитетну думку професора В.Ф. Іванова щодо міжнародного досвіду формування професійних та етичних медіа стандартів, розвитку журналістської етики у новітній історії України, роботи журналіста з фактами та джерелами інформації; засвоїти досвід журналістської та редакторської роботи В.П. Мостового, зокрема у таких складних питаннях, як методи збору інформації, робота журналіста «під маскою» та псевдонімом, спростування інформації, виправлення помилок журналіста, запобігання маніпуляціям; а також висловити власну думку щодо цих проблем. Найбільше зацікавлення молодої аудиторії викликало обговорення  питань ролі журналістики у формуванні громадської думки, довіри суспільства до медіа, відповідальності журналіста. І тут дуже плідним стало саме поєднання в дискусії думок та оцінок майбутніх юристів, журналістів, політологів та істориків. 
Те, що, мабуть, запам’ятається усім учасникам семінару «Світові стандарти журналістики», найбільше - це атмосфера заходу – надзвичайно тепла, дружня, колегіальна, і, водночас, фахова, інтелектуальна та дискусійна. І емоція, що поєднала всіх учасників – переконання в тому, що саме їх  спільними зусиллями буде подолано ту кризу, яку переживає сьогодні наша країна. Зокрема, це подолання уможливлюють і такі заходи, як фаховий семінар, бо  в їх рамках відбувається  передача  досвіду від авторитетних громадських діячів студентській молоді, майбутнім фахівцям.
 Київські гості поповнили бібліотеку кафедри журналістики підручниками з нових медіа, основ журналістики та порад з новинної журналістики. Нагадаємо, що перед цим у бібліотеку ДонНУ надійшли примірники бібліотеки газети «День» – знамениті серії «Сила м’якого знаку», «Бронебійна публіцистика», «Україна інкогніта», «Люди Майдану» та інші. Донецький національний університет висловлює щиру подяку Валерію Феліксовичу Іванову, Володимиру Павловичу Мостовому, Тетяні Вікторівні Івановій, Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за незабутню зустріч і плідну співпрацю. Щиро сподіваємося на продовження нашої спільної роботи і нові творчі зустрічі! 
[IMG ID=195]
 
 

[IMG ID=196]
[IMG ID=197]

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи